Samen vooruit in de circulaire economie:
CIRCLES inspireert en ondersteunt u met tools en praktische kennis.

Warme en koude dranken om je vingers bij af te likken

De gemeenten Enschede en Losser schreven geschiedenis door een zeer spraakmakende uitvraag in de markt te zetten rondom de aanbesteding voor warme en koude dranken. Inmiddels krijgt hun manier van werken navolging in andere regio’s en heeft het DNA van deze manier van circulair inkopen ook postgevat in verschillende aanbestedingen op het gebied van interieur in Enschede en omliggende gemeenten.

Circulaire economie is een vakgebied in ontwikkeling en ook rondom koffie, thee, bekers, machines en aanverwante zaken is nog een wereld te winnen. Voor Douwe Egberts, die als winnende partij uit de bus is gekomen, bood deze uitvraag de gelegenheid om al hun ideeën en innovaties een plek te geven. Ideeën waar zij de afgelopen jaren ervaring mee hebben opgedaan of dat juist graag wilden opdoen. Door de innovatie gerichte manier van uitvragen, middels de Rapid Circular Contracting (RCC) methode, is niet alleen de aanvliegroute anders dan gebruikelijk. Ook tijdens de exploitatie periode biedt deze manier van uitvragen veel ruimte voor het blijvend kunnen en mogen verbeteren van de manier waarop de medewerkers en bezoekers van de beide gemeenten worden bediend. Zolang nieuwe ideeën maar passen in de circulaire ambities en de organisatie doelstellingen van de inkopende gemeenten, mag Douwe Egberts aanpassingen inbedden.
Voorwaarde daarbij is dat de, door de inschrijver zelf ingegeven, klanttevredenheid niet onder het vastgestelde minimum zakt. Op die manier is de inkopende dienst er zeker van dat de collega’s optimaal kunnen genieten van een zorgvuldig samengestelde melange van gezonde en verantwoorde producten.

Ondertussen wordt er druk geëxperimenteerd. Bijvoorbeeld met wat er allemaal met het koffieresidu kan worden gedaan om reststoffen van het koffiezetten te kunnen ‘verwaarden’. Ook wordt er geprobeerd fors te besparen op het aantal bekertjes, door medewerkers te ondersteunen in het meermalen hergebruiken van die bekers. Daarnaast is er stevig ingezet op een aanvullende vorm van social return on investment (SROI). Jaarlijks zal worden onderzocht welke aanpassingen kunnen worden gedaan om de totale oplossing nog meer circulair verantwoord te maken.

Het is merkbaar in de branche dat de aanbesteding van Enschede een krachtige voedingsbodem is gebleken voor opdrachtgevers en aanbieders om zichzelf een stevige ambitie mee te geven. Precies zoals het was bedoeld en wat de aanbieders ook aangaven als reden voor alle energie die zij in hun aanbieding hebben gestoken. “Alle ogen in de branche zijn hierop gericht, we zijn er op gebrand om ons hier nadrukkelijk te profileren”, aldus een van de aanbieders.

Auteurs: Pascal Wijnia (facilitair adviseur en contractbeheerder gemeente Enschede) en Erick Wuestman (begeleiding RCC aanbestedingsmethodiek)